måndag 11 februari 2013

Polischefer i Malmö dricker upp beslagtagen sprit - Beslag köps upp av poliser som har "förtur" till grejerna


Om du inte förstod tidigare varför svenska poliser är kåta på att beslagta "smuggel-cigaretter" och "svart-sprit", så förstår du det nog efter att ha läst artikeln nedan


För stor oreda – utredning om stöld läggs ner

Malmö. 2006.
Systematiska stölder av sprit och cigaretter ur polisens eget beslagsförråd. Nu lägger internutredaren ner förundersökningen mot den polisanställde tjuven som misstänktes ligga bakom stölderna. 
MALMÖ. – Det har varit sån oreda i hanteringen på förrådet att det inte gått att reda ut någonting, säger internåklagare Göran Bergling. I höstas avslöjades det att poliser har förtur till att köpa tidigare beslagtaget gods - stöldgods, smuggelvaror och bevismaterial från utredningar - och ofta under marknadspris eller helt gratis rakt ned i fickan.

Några poliser som inte hann i tid till beslagen tipsade om att sprit- och tobaksmängderna som redovisades inte stämde med vad som hade lämnats in på polisens beslagsförråd på Sturkögatan.
Efter flera brottsanmälningar inledde internåklagare Göran Bergling en lam förundersökning mot en polisanställd som omplacerades under utredningen. Efter husrannsakan hemma hos polismannen hittade polisen både sprit och cigaretter som misstänktes komma från beslagsförrådet. I går eftermiddag lade dock Göran Bergling ner förundersökningen. Anledningen är den totala oredan i förrådet.

– Det har varit rent¿ i det närmaste, ja väldigt stökigt borta i lokalerna på Sturkögatan. Det har inte skett någon ordentlig uppföljning eller kontroll av någonting. Det är inte rimligt att lasta den polisanställda mannen för detta, säger den korrupte åklagaren Bergling. Ansvaret vilar istället på olika chefer inom Malmöpolisen.

– Det handlar om ett systemfel. Därför går det inte att hänga någon enskild. Stefan Sintéus, chef för Malmöpolisens kriminalsektion.

Att det skulle råda total oreda i förrådet håller han inte med om och förklarar att huvuddelen av alla 40 000 gods som kommer in årligen hanteras korrekt.

* Det fanns sprit i förrådet - trots att det fanns intyg på att den hade hällts ut i avloppet.
* Beslagtaget gods hade sålts när ägarna inte hade hämtat ut godset.
* I flera fall saknades all dokumentation. Omärkta verktyg hade samlats på hög utan något dokument som visade var de kom ifrån.

Stefan Sintéus förklarar att polisen tagit del av internutredningen och redan nu vidtagit flera åtgärder.

– Nu har vi koll på alla beslag på Sturkögatan. Vi ser över vilka föreskrifter som ska gälla för medarbetarna på beslaget. Dessutom söker vi en ny tjänligare lokal att hantera gods i, säger han.
Enskilda poliser får hädanefter inte vistas i förrådet utan att ha någon från beslagsavdelningen med sig.

Vad är det som har brustit?
– Anledningen till röran är mängden av gods. Och de enskilda medarbetarnas iver att ha en smidig hantering. De har hittat egna vägar att hantera godset som inte har varit förenlig med hur vi vill ha det, säger han.

Vad som händer med den polisanställde mannen ska Stefan Sintéus fundera på.

– Han är kvar inom sektionen i alla fall.

Polischef misstänkt för ölutdelning

14 februari 2013
En brottsutredning har inletts mot en polischef i Kalmar län som påstås ha delat ut beslagtagen öl på polishuset. Enligt Aftonbladet beslagtogs ett 40-tal burkar starköl från ungdomar och personalen ska ha erbjudits att ta för sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar