söndag 7 oktober 2012

Göteborgs-poliser Per Ottosson och Sven Alhbin polare med vapenhandlaren Sinisa Nikolic-Markovic

Precis som polischeferna i Stockholm, Ali Lindholm, Arne Andersson, Leif Jennekvist, Olle Liljegren, Sten Heckscher m.f., så har polischefer i andra städer också utnyttjat, hjälpt och tittat på medan tungt kriminella beväpnade gängen. Göteborgs-polisen är inget undantag. Ni som följt denna blogg förstår hur det ligger till, Ni andra bör även läsa denna artikel, KLICKA HÄR.


Utpressare utnyttjade kidnappardramat (GP)


GÖTEBORG: Samma dag som Fabian Bengtsson kidnappades begärde polisen hjälp av polisinformatören Sinisa Markovic, 27 år, mannen som nu åtalats för försök till grov utpressning.

.

I augusti 2002 ställdes Sinisa Nikolic, som senare bytte namn till Markovic, under polisens beskydd efter att ha informerat om sina kriminella vänner i gängkretsar i Göteborg. I höstas flyttade han till i Österrike tillsammans med sin syster. De båda bröt alla kontakter med Sverige. Bara den svenska polisen visste var de bodde. I samband med kidnappningen av Fabian Bengtsson aktiverades polisens källor. Sinisa Markovic kontaktades av kriminalkommissarie Per Ottosson vid länskriminalens underrättelserotel. Ottosson hade under en tid "drivit denna registrerade källa med varierande resultat", skriver spaningschefen Sven Alhbin i en promemoria. Markovic lämnade flera tips under spaningarna.

.

Den 21 januari tipsade han om personer från Balkanområdet som skulle kunna vara inblandade i kidnappningen. Han uppgav att de hade tillgång till en lägenhet i Kungsbacka eller Varberg. Den 31 januari lämnade han ytterligare uppgifter om samma personer och nämnde att "några svenskar strulat till det". Markovic fortsatte med att förse polisen med information om påstådda kidnappare.

I själva verket spelade han ett falskspel och ett dubbelspel. Samtidigt som han lämnade falsk information till polisen ringde han, från den 31 januari, till Bengt Bengtsson och till Sibas informationschef för att pressa familjen Bengtsson på pengar. Också polisen spelade dubbelspel.

.

Ottosson, som höll kontakt med Markovic, låtsades inte om att polisen kände till de kontakter som tagits med familjen Bengtsson från Wien. Men i hemlighet begärde Göteborgspolisen ut information från österrikiska kollegor om Markovic telefonsamtal. "Vi kunde redan då inte helt utesluta att han själv var inblandad", skriver Sven Alhbin. De uppgifter den österrikiske polisen fick fram avslöjade att polisens egen informatör ringt utpressningssamtalen samtidigt som han försökt föra polisen bakom ljuset med falska tips. Markovic greps i Wien samma dag som Fabian Bengtsson släpptes i Slottsskogen. Då hade Markovic, också efter frisläppandet av Fabian Bengtsson, hunnit med att skicka flera hotfulla meddelanden till Bengt Bengtsson. "Vi hoppas att ni är medvetna om riskerna ni tar om ni inte håller er del av avtalet!! Du ska vara på plats i dag med summan vi sagt. Ta oss inte för några amatörer", skrev han. "Ni har nu begått ert kraftigaste övertramp. Var är du Bengt varför har du lurat oss? Vill du att vi ska hämta tillbaka F om ett tag. Sköt dina kort", skrev han i ett sms klockan 13.56, strax innan han greps. Inget i utredningen tyder på att Sinisa Markovic haft någon kontakt med de verkliga kidnapparna eller ens känt till något om dem.

,

- Jag kan bara säga att jag är ledsen för att jag har gjort detta... I natt har jag inte sovit något därför att jag har legat och funderat över vad fan det är jag har gjort, vilken skada jag gjort familjen och för polisen också... Det är en idiotgrej. Jag vet inte vad som tog åt mig, säger han i det sista förhöret.

.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar